Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή, όχι Γήπεδο και καταστροφή πράσινου και ελεύθερων χώρων




ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή, όχι Γήπεδο και καταστροφή πράσινου και ελεύθερων χώρων

Η πρόσκληση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τον Δήμαρχο Γιώργο Καμίνη  για συνάντηση επικεντρώθηκε στην πρόταση για ανέγερση νέου Γηπέδου του Παναθηναϊκού σε χώρο που έχει δοθεί για την δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδή.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αφού ξεπούλησε το χώρο του πρώην αεροδρομίου αντί πινακίου φακής στην Lamda Development του Λάτση, καταστρέφοντας έτσι την προοπτική για Μητροπολιτικό πάρκο στο Ελληνικό, τώρα προχωράει να ακυρώσει την δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδή.

Η κυβέρνηση απομονωμένη από την αγανάκτηση του κόσμου που βλέπει ότι είναι έτοιμη να πετσοκόψει άλλο ένα μηνιάτικο σε περικοπές με το νέο τέταρτο μνημόνιο αναζητά αλλού συμμάχους και στηρίγματα, στους μεγαλοεπιχειρηματίες και τις ΠΑΕ. Κάνει ακόμη και τα στραβά μάτια σε φαινόμενα επιθέσεων οργανωμένων μπράβων, όπως στη περίπτωση της Ν.Φιλαδέλφειας, όπου το Γήπεδο καβαλλάει το Αλσος αλλά η κυβέρνηση ετοιμάζει τροπολογία υπέρ του επιχειρηματία Μελισσανίδη.

Μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα στοιχειώδη στο φτωχό εργατόκοσμο, χαρίζει στους μεγαλοεπιχειρηματίες φιλέτα πρασίνου για δήθεν «επενδυτικά» σχέδια για την «ανάπτυξη» του αθλητισμού!
Δεν απομένουν πλέον ελεύθεροι χώροι για την ανάπτυξη αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων έξω από τον ασφυκτικό κλοιό των επιχειρηματικών συμφερόντων που μετατρέπουν τα πάντα σε εμπόρευμα. Κανένα σχεδιασμός δεν υπάρχει για άπλωμα του πράσινου στην  Αθήνα, την κατεξοχήν τσιμεντούπολη της Ευρώπης. Δεν υπάρχουν σχέδια για την ανάπτυξη δωρεάν προγραμμάτων λαϊκού αθλητισμού για τα παιδιά των εργαζόμενων στις γειτονιές. Αντίθετα, ΟΛΑ σπρώχνονται στα χέρια ενός καπιταλιστικού συμπλέγματος των σπορ για τα πρωταθλήματα των καλοπληρωμένων σταρ.

Όμως η περίπτωση του σφαγιασμού του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή αποτελεί σκάνδαλο. Είναι μια  κωλοτούμπα μεγακύκλων του Τσίπρα. Ο ίδιος παλιότερα όταν εκλεγόταν δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα με την ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ διαρρήγνυε τα ιμάτια του ως επικεφαλής της δημοτικής κίνησης υπέρ της μη ανέγερσης Γηπέδου του ΠΑΟ στο Γουδή. Είχε στηρίξει την επιτροπή για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή. Τώρα την εκτελεί στο Γουδή!

Τι και αν στο Προεδρικό Διάταγμα «Καθορισμός μέτρων προστασίας της περιοχής του  όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή  - Ιλισίων» (ΦΕΚ 187/Δ/2011), αναφέρεται ότι κυριαρχεί η χρήση του «κοινόχρηστου Πρασίνου, και δεν επιτρέπεται η δόμηση νέων κτιρίων».
Τι κι αν το το ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας (Νόμος 4277 ΔΕΚ 156Α/1-8-2014), όπως και το προηγούμενο ρυθμιστικό (Ν 1515/1985), καθορίζει το χώρο ως «Μητροπολιτικό Πόλο πρασίνου και αναψυχής».
Τι και αν ανήκει στην έκταση των 965 στρεμμάτων του Ν 732/1977 (ΦΕΚ 310/Α/77) που παραχωρήθηκε στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου, άνευ ανταλλάγματος με τον όρο όμως ότι η παραχώρηση γίνεται «επί τω σκοπώ δημιουργία χώρων πρασίνου (Άλσους)».
Τι και αν το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας πήρε απόφαση ( 522/2014 και 686/2015) «για άμεση υλοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου».
ΤΙ κι αν συνορεύει με δημόσια νοσοκομεία.
Όλα αυτά δεν εμπόδισαν Τσίπρα και Καμίνη να συνομιλούν σχεδιάζοντας πάνω στην διαγραφή του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή. Μας τα θύμισε όλα τα παραπάνω η Επιτροπή  Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή με την ανακοίνωση της.

Είναι σαφές ότι ο Τσίπρας ψάχνει για συνομιλητές ενόψει της υπογραφής του τέταρτου μνημονίου. Τμήματα της Δεξιάς και της ακροδεξιάς, ανάμεσα τους και ο γνωστός συνομιλητής της Χρυσής Αυγής Μπαλτάκος που βρίσκεται στη διοίκηση του ερασιτέχνη ΠΑΟ, είναι πρόθυμοι να παραστήσουν τους «υπερκομματικούς» λάτρες των γηπέδων την ώρα που ο κόσμος θα χάνει τις δουλειές, τους μισθούς και τις συντάξεις του.

Δεν θα επιτρέψουμε άλλο ροκάνισμα των ελεύθερων χώρων και του πράσινου για τα φαραωνικά σχέδια όσων επενδύουν σε «άρτο και θεάματα» προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο από τα πραγματικά προβλήματα που δημιουργούν οι πολιτικές των κυβερνήσεων των μνημονίων.

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας 30/4 να απορρίψει τις προτάσεις Τσίπρα και να στηρίξει την δικιά του απόφαση για την  ίδρυση του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδή.