Σελίδες

Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο Mall της Artume στην Ακαδημία Πλάτωνος, Τετάρτη 25/4 3μμ, ΥΠΕΝ ,Λ.Μεσογείων 117

10 χρόνια αγώνες για την αναβάθμιση της Ακαδημίας Πλάτωνα, δέκα χρόνια ενάντια στο mall της Artume

Ποια είναι η Artume;
Συστάθηκε το Δεκέμβρη του 2007 με μοναδικό μέτοχο την «Artemis Hermes S.a.r.l.», μια offshore εταιρία με έδρα το Λουξεμβούργο και μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ.  Μετά το 2012 η εταιρική της εξέλιξη αποκτά άλλο χαρακτήρα καθώς εντάσσεται κάτω από την ομπρέλα της Black Rock ή μάλλον σε ένα παρακλάδι της Black Rock την «BlackRock Europe Property Fund III», με συμμετοχές σε ακίνητα ανά τον κόσμο.
Αυτή η offshore εταιρεία των 60.000 ευρώ, ανακοίνωνε ότι στοχεύει σε επένδυση 300 εκατομμυρίων (!) ευρώ για το έργο της, κάθε φορά που ο έλληνας εκπρόσωπος της Γ. Τσουκαλάς ή ο ξένος εκπρόσωπος της Μακ Κόρμαν, επισκεπτόταν τους αρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ για να πιέσει σε χαριστικές και παντελώς παράνομες θεσμικές παρεμβάσεις.
Ποιος είναι ο στόχος της;
Να κατασκευάσει ένα τεράστιο όγκο από μπετόν 55.000 m2 (!) και να πουλήσει τους χώρους του ως χώρο «πολιτισμού» και εμπορίου, υφαρπάζοντας την εμπορική κίνηση από το Περιστέρι, το Αιγάλεω, το Ίλιον, κι όλους τους δήμους της Δυτικής Αθήνας. Το δέλεαρ που προτάσσει είναι ξεκάθαρο. Το οικόπεδο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον παγκόσμιας φήμης αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνα, εξ΄ ού και το όνομα του project της «Academy gardens», «οι Κήποι της Ακαδημίας»!


 Τι λέει για το σχέδιο της; Τα γνωστά που λένε οι πλιατσικολόγοι που στοχεύουν σε εύκολα κέρδη. Ότι θα φέρει την ανάπτυξη και την ασφάλεια στην περιοχή, ότι θα δώσει 1.600 θέσεις εργασίας, ότι είναι πρόθυμη να στεγάσει τις κρυμμένες αρχαιότητες της Αττικής ⧿από τις κλειδωμένες αποθήκες του υπουργείου Πολιτισμού⧿ στην Ακαδημία Πλάτωνα, στους ορόφους του mall της! Τι εξαιρετική τύχη αλήθεια για τις αρχαιότητες…
Το χρονικό
2008
Η Artume, εταιρία «Ανάπτυξης Ακινήτου και Κινητής Περιουσίας», αγοράζει το οικόπεδο του πρώην εργοστασίου Μουζάκη, στον κόμβο Κηφισού και Λένορμαν.
Η ευρύτερη περιοχή στην οποία βρίσκεται το οικόπεδο είναι χαρακτηρισμένη από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αθήνας ως ΒΙΟΠΑ. Έχει χαμηλό συντελεστή δόμησης και με βάση το θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπονται οι χρήσεις «Πολυχώρων Εμπορίου-Ψυχαγωγίας».
2008
Η Artume ζητά την άρση των απαλλοτριώσεων που είχαν επιβληθεί στο ακίνητο (απαλλοτριώσεις επιβεβλημένες για τη διαπλάτυνση της Παρακηφίσιας οδού).
2010
Η Artume ζητά την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου, ώστε αυτό να προσαρμόζεται στην αρχιτεκτονική μελέτη που ήδη έχει εκπονήσει (!)
2010
Το Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών του ΥΠΕΚΑ με αιτιολογική έκθεση (30-9-2010) ζητά την άμεση δημοσίευση του χαρακτηρισμού των συγκροτημάτων Μουζάκη και Λαναρά, ως διατηρητέων.
Η Artume, αφενός υποβάλλει ένσταση κατά της αιτιολογικής έκθεσης, αφετέρου κατεδαφίζει τον κεντρικό πυρήνα του συγκροτήματος, με οικοδομική άδεια που εκδίδεται από την Πολεοδομία του Δ. Αθήνας. Η κατεδάφιση έμεινε αρχικά ημιτελής, με παρέμβαση της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Αττικής από την οποία δεν είχε ζητηθεί η αναγκαία άδεια και ολοκληρώνεται στη συνέχεια, σε άγνωστες συνθήκες νομιμότητας ως προς τις απαιτήσεις του ΥΠΠΟ.
2011
Ο Δήμος Αθήνας κάνει αίτημα για την κήρυξη των βιομηχανικών κτιρίων Μουζάκη, ως Μνημεία Νεότερης Βιομηχανικής Κληρονομιάς.
Η Artume ωστόσο, εξασφαλίζει την υπογραφή του τότε υπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Σηφουνάκη και σε μια νύχτα κατεδαφίζει τα κτίρια!
Στο τέλος του 2011, πάλι ο Νίκος Σηφουνάκης, προωθεί στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας αίτημα της Artume για «τοπική τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου» στο οικοδομικό τετράγωνο όπου βρίσκεται η ιδιοκτησία της, προκειμένου να αλλάξουν οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης. Η συγκεκριμένη διαδικασία που ζητά ο υπουργός δεν προχωράει γιατί δεν είχε γίνει η κατά νόμο κίνηση της διαδικασίας τροποποίησης του ΓΠΣ (δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης).
2012
Τρεις μέρες πριν τις εκλογές (!) ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας αποπειράται την «τοπική τροποποίηση» εν κρυπτώ, αποδεχόμενος πλήρως τη «μελέτη» της εταιρίας.
Οι αντιδράσεις των κατοίκων στην Ακαδημία Πλάτωνα ⧿μέσα από την τότε Επιτροπή Κατοίκων που αγωνιζόταν δυναμικά ενάντια στο mall, αλλά και των τότε εμπορικών συλλόγων⧿ σταματούν την έωλη αυτή διαδικασία.
Η Artume και οι κρατικές υπηρεσίες επιμένουν. Επιβάλλουν την τροποποίηση της ρυμοτομικής γραμμής στο οικόπεδο, με την οποία τα κτήρια της «ήρθαν» στον στενό παράδρομο της Κηφισού! Ωστόσο, οι χρήσεις γης δεν αλλάζουν.
Την περίοδο αυτή, σε ολόκληρη την περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνα ισχύει αναστολή οικοδομικών αδειών ενώ ως αποτέλεσμα του αγώνα των κατοίκων, μειώνεται με Προεδρικό Διάταγμα  ο συντελεστής δόμησης από 2,3 σε 2,1.
Artume και ΥΠΕΚΑ, εξαιρούν πονηρά από τη μείωση του συντελεστή δόμησης τα δύο επίμαχα οικοδομικά τετράγωνα στα οποία περιλαμβάνεται το οικόπεδο Μουζάκη.
2012
Ο δήμος Αθήνας υπογράφει μνημόνιο συνεργασίας με την Artume για να λάβει ως «αντισταθμιστικά οφέλη» …το βάψιμο της 4ης δημοτικής κοινότητας και τα κάγκελα στο 6ο ειδικό Σχολείο στα Σεπόλια(!)
2013-2014
Δύο συνεχόμενες φορές, οι κάτοικοι της περιοχής –μέσω της Επιτροπής Κατοίκων- καταθέτουν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και κερδίζουν την αναστολή της «επένδυσης».
Τις ίδιες χρονιές το θέμα του ακούγεται συνεχώς (και) στη Βουλή μέσω των ερωτήσεων και επερωτήσεων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε η νυν κυβέρνηση ήταν ενάντια στο mall...
2015
Λίγους μήνες μετά τις εκλογές, το ΥΠΕΚΑ δεσμεύεται στους κατοίκους της Ακαδημίας Πλάτωνα ότι δεν θα προωθήσει κανένα Προεδρικό Διάταγμα για το ύψος δόμησης στα δύο οικόπεδα, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και συζήτηση.

Αποδεικνύεται ψέμα. Το ΥΠΕΚΑ προωθεί στο ΣτΕ σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για αύξηση του ύψους δόμησης στην ιδιοκτησία της εταιρείας από 17,50m που ισχύει σήμερα, σε 21m. Το ΣτΕ για 3η φορά το επιστρέφει, ζητώντας και νέα γνωμοδότηση από το ΥΠΠΟ.
Αυτή τη φορά εταιρεία και κυβερνητικοί του ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμοι για όλα. Ο Αρ. Μπαλτάς τότε υπουργός Πολιτισμού ⧿παρά το γεγονός ότι έχει απόφαση των υπηρεσιών του υπουργείου για επιτρεπόμενο ύψος 15m στην περιοχή⧿ στέλνει το ζήτημα στο ΚΑΣ. Και εκεί, με παρουσία των στελεχών της  Artume, η πλειοψηφία του ΚΑΣ συμφωνεί με την αύξηση του ύψους ⧿προτείνοντας κάποιες ελάχιστες ρυθμίσεις, δήθεν προστασίας, για την περιοχή, όπως τον διασπώμενο όγκο και το κλιμακωτό ύψος 18μέτρων από την πλευρά της Ακαδημίας Πλάτωνα και 21 μέτρων από την πλευρά του Κηφισού.
2017
Πατώντας σε αυτή την απόφαση, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, υπό τον Γιάννη Δραγασάκη αποφασίζει και εγκρίνει την εισήγηση Σταθάκη για την κατασκευή του Mall της πολυεθνικής Artume-Blackrock, στο χώρο του πρώην εργοστασίου Μουζάκη.
2018
Ο Γιώργος Σταθάκης υπογράφει το περίφημο μνημόνιο συνεργασίας με την Artume, με υποτιθέμενα «αντισταθμιστικά οφέλη» που δηλώνονται ως «πρόθεση» των δύο πλευρών για τη βελτίωση της περιοχής.
Ξεπερνώντας κάθε γνωστή μέχρι σήμερα μεθόδευση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δίνει το πράσινο φως στον Γιώργο Σταθάκη να νομιμοποιήσει όλες τις παράνομες ενέργειες των προηγούμενων κυβερνήσεων ώστε να αρθούν όλα τα τυπικά και ουσιαστικά εμπόδια για την εταιρεία.
Η Artume όμως, δεν ξεμπέρδεψε ακόμη με τα νόμιμα. Το Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης καθορίζει το ύψος στα δύο οικοδομικά τετράγωνα του Μουζάκη, ενώ δεν αναφέρει την υποχρέωση για διασπώμενο όγκο. Για να προχωρήσει όμως το σχέδιο κατασκευής, απαιτείται η έκδοση και άλλου Προεδρικού Διατάγματος για την τροποποίηση του Σχεδίου Πόλης.

Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα…
Πώς θα νομιμοποιήσει το ΥΠΕΝ την προηγούμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων που ενέκρινε η διορισμένη Αποκεντρωμένη διοίκηση με εντολή της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου αφού ίσχυαν τότε (το 2014) άλλοι πολεοδομικοί όροι;
Κυρίως, πώς θα ξεπεράσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και ο Γιώργος Σταθάκης, την υποχρέωση που έχουν από το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας να εκπονηθεί δική τους μελέτη (και όχι της εταιρείας) για το αν μπορεί να χωροθετηθεί εμπορικό κέντρο σε αυτή την περιοχή; Ο νόμος είναι σαφής και ο κύριος ΥΠΕΝ είναι αδύνατον να τον αγνοήσει προς χάριν της Artume, έστω κι αν επικαλείται «λόγους ύψιστου δημοσίου συμφέροντος» για την ανάπτυξη!
Ισχυρίζεται λοιπόν ο Γ. Σταθάκης πως οι δήμοι της Δυτικής Αθήνας δεν έχουν κανέναν λόγο για το mall της Artume έστω και εάν ⧿όπως αναγνωρίζει⧿ θα καταστρέψει τις τοπικές αγορές των δήμων αυτών. Ψεύδεται και πάλι. Το Νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας είναι σαφές και για αυτό. Πρόκειται για χρήση μητροπολιτικού χαρακτήρα και η γνώμη των όμορων δήμων επιβάλλεται!
Το τρίτο και εξίσου βασικό τους πρόβλημα είναι οι κυκλοφοριακές μελέτες, τις οποίες λέει το ΥΠΕΝ θα καταθέσει η εταιρεία με τροποποίηση. Όμως αυτές οι τροποποιημένες μελέτες, που θα εξεταστούν, πρέπει να εγκριθούν ως απαραίτητος όρος για την έγκριση ή μη νέας Μελέτης περιβαλλοντικών όρων!
Αφήσαμε για το τέλος το εξίσου σοβαρό ζήτημα των υπόγειων και καταχωμένων ρεμάτων. Δίπλα στο οικόπεδο Μουζάκη περνάει το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ. Η Artume δηλώνει πως θα χτίσει επτά υπόγεια κάτω από τη γη. Ποιές θα είναι οι επιπτώσεις στα υπόγεια νερά του Κηφισού από αυτό το μπετόν;
Όλα τα παραπάνω τα λέμε για έναν και μόνο λόγο. Για να καταδείξουμε πως και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεμπερδεύει τόσο εύκολα με την προώθηση ανέγερσης του παράνομου mall της Artume στο οικόπεδο Μουζάκη.
Αυτό το Mall δεν θα γίνει. Δεν θα το αφήσουμε να γίνει.
Γιατί δεν μπορούμε να επιτρέψουμε κι άλλη καταστροφή στις ζωές μας. Σε μικρές επιχειρήσεις στα Σεπόλια, το Μπουρνάζι, το Περιστέρι και τις άλλες τοπικές αγορές.
Γιατί δεν θέλουμε «ανάπτυξη» με ανακυκλώσιμους εργαζόμενους⧿δούλους απλήρωτους.
Γιατί δεν αντέχουμε άλλη κυκλοφοριακή συμφόρηση σε ένα ήδη επιβαρυμένο κόμβο.
Γιατί δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια τσιμεντοποίηση απίστευτου μεγέθους, με μαντρότοιχους από μπετόν σε ύψος 21m.
Γιατί είναι αδύνατον να επιτρέψουμε την έμμεση ιδιωτικοποίηση του ιστορικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνα, να χαρίσουμε το κοινό αγαθό του ελεύθερου αρχαιολογικού χώρου στα ιδιωτικά συμφέροντα μιας πολυεθνικής που υπόσχεται πολιτισμό τύπου Ντισνελάντ. 
Θα ρωτήσετε. Και εσείς τι θέλετε; Τι προτείνετε να γίνει εδώ;
Δεν είμαστε πολιτικοί, ξέρουμε όμως τί θέλουμε και το απαιτούμε από αυτούς που θεσμοθετούν.
Θέλουμε την πραγματική αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Χώρου, την προστασία και ανάδειξη της μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής του αξίας.
Θέλουμε ένα Πάρκο ανοιχτό στους πολίτες και την καθημερινότητα των κατοίκων ⧿που στάθηκαν οι μόνοι ικανοί να διατηρήσουν την ύπαρξή του.
Θέλουμε την πραγματική αναβάθμιση των περιοχών κατοικίας, με εξασφάλιση όλων των απαραίτητων υποδομών (δρόμοι, αποχέτευση, αθλητικοί και ελεύθεροι χώροι, κοινωνικές λειτουργίες).
Θέλουμε το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών που έχει ήδη χωροθετηθεί. Αυτό θα φέρει την πραγματική ανάπτυξη για τους πολίτες της Αθήνας, για τους κατοίκους των περιοχών μας, την ανάπτυξη για όλους και όχι μόνο για μια πολυεθνική.
Απαιτούμε πολεοδομική ανάπλαση ⧿με επίκεντρο τον πολιτισμό και τη γνώση⧿ της περιοχής του Βιομηχανικού Πάρκου (ΒΙΟΠΑ) που ερημώνει από την αποβιομηχάνιση, ενάντια στις κερδοσκοπικές επενδύσεις-φούσκες, που δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες για σταθερή εργασία.
Ζητάμε στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και υπεράσπιση των θέσεων εργασίας σε αυτές.
Ακούμε και προωθούμε τις προτάσεις πολλών συλλογικοτήτων, φορέων, πανεπιστημίων και πανεπιστημιακών, αρχαιολόγων και αρχιτεκτόνων για την αξιοποίηση του αρχαιολογικού Πάρκου ως Κοινό αγαθό για όλους τους πολίτες της Αθήνας, με επίκεντρο την ανάδειξη του πραγματικού αναπτυξιακού ατού της περιοχής μας, τις χιλιάδες των αρχαιοτήτων που βρίσκονται κλειδωμένες και περιμένουν να βγουν στο φώς.
Και αυτά που θέλουμε δηλώνουμε αποφασισμένοι να τα διεκδικήσουμε δυναμικά και από αυτή την κυβέρνηση, όπως τα διεκδικούσαμε εδώ και χρόνια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.