Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Με κινητοποίηση αλληλεγγύης να σώσουμε την κοινωνική πολυκατοικία στην Μπουμπουλίνας 36


ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ


Με κινητοποίηση αλληλεγγύης να σώσουμε την κοινωνική πολυκατοικία στην Μπουμπουλίνας 36
 
Η αντιδήμαρχος Μαρία Στρατηγάκη στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας υποστήριξε ότι οι φιλοξενούμενοι στην «κοινωνική πολυκατοικία» της οδού Μπουμπουλίνας 36 θα πρέπει να πεταχτούν έξω από τη δομή διότι παραβίασαν το κανονισμό λειτουργίας. Διότι βολεύτηκαν!
Ποιος έφτιαξε όμως ένα κανονισμό που προβλέπει ανακύκλωση αστέγων κάθε εννέα μήνες; Και βέβαια οι επικρίσεις της κ Στρατηγάκη  δήθεν  για αδυναμία των φιλοξενούμενων να ενταχθούν στο πρόγραμμα προκαλούν θλίψη για την αντιμετώπιση ευάλωτων ομάδων, όπως μητέρων με πολλά ανήλικα παιδιά, μονογονεικών οικογενειών. Κάποιοι που πήραν το ΚΕΑ θεωρούνται προνομιούχοι!!!
Υποστήριξε ότι ο Δήμος της Αθήνας δεν υποσχέθηκε πρόγραμμα στέγασης για  άστεγους αλλά «προσωρινής» ανακούφισης!!!
Δήλωσε ότι δεν θα υλοποιηθεί αύριο Παρασκευή 21 Ιούλη η απειλή της υπηρεσίας για διακοπή του νερού και του ρεύματος στην πολυκατοικία και ότι αυτό θα γίνει στις 31 Αυγούστου. . 
Το επιχείρημα ότι «υπάρχουν και άλλοι δικαιούχοι στην σειρά» είναι ανατριχιαστικό!
Πρόκειται για τη λογική της διαχείρισης των φτωχών ως ανακυκλώσιμων ειδών.
Δείχνει ότι τα πειράματα με τις ζωές των άστεγων ανθρώπων από το Δήμο Αθήνας , τις συνεργαζόμενες ΜΚΟ, όπως οι «Ανθρώπινοι Άνθρωποι» και ιδρύματα όπως το Χατζηκώστα αναπαράγουν την απελπισία σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη από την φροντίδα οργανωμένων κοινωνικών υπηρεσιών στέγασης. Τους πήρανε από το δρόμο, τους δώσανε ένα σπίτι και τώρα αγανακτούν ως διαχειριστές γιατί δεν φεύγουν!!! Το παράλογο θα ήταν να έλεγαν ότι ξαναπάνε στο παγκάκι και όχι ότι διεκδικούν να μείνουν σε σπίτια.
Κι όμως στην «κοινωνική πολυκατοικία» έκαναν μια νέα αρχή, γυναίκες με παιδιά. Κάποια πήγαν στα σχολεία της γειτονιάς των Εξαρχείων για τα οποία παλέψαμε να μην κλείσουν, όπως το 35ο Δημοτικό. Άλλος πασχίζει να τελειώσει το ΕΠΑΛ και αν φύγει από τη πολυκατοικία δεν θα μπορέσει. Μια άλλη είναι καθηγήτρια εικαστικών που κόπηκε από τους καταλόγους των αναπληρωτών. Μια γυναίκα από την Γεωργία είναι καθηγήτρια πιάνου….
Αντί ο Δήμος της Αθήνα να αλλάξει το κανονισμό της πολυκατοικίας επιλέγει να συνεχίσει την ανακύκλωση και το παιχνίδι με τον πόνο και τα όνειρα των φτωχών για στέγη.
Καλούμε τα συνδικάτα στους Δήμους που αγωνίζονται για προσλήψεις ενάντια στις απολύσεις των συμβασιούχων να υπερασπίσουν τις δομές αλληλεγγύης ενάντια στην άκαρδη πολιτική διαχείρισης της φτώχειας από τους Δημάρχους.
Στην Αθήνα τα άδεια κτίρια και οι άδειες πολυκατοικίες μπορούν να στεγάσουν χιλιάδες ώστε ούτε ένας, ούτε μία να  μην μείνει χωρίς σπίτι.
Την αθλιότητα του πετάγματος των φιλοξενούμενων της κοινωνικής πολυκατοικίας πρέπει αν την αποτρέψουμε με την μαζική δράση αλληλεγγύης στα Εξάρχεια και σε κάθε γειτονιά. 

 Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας