Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ώρα 700 μ.μ.




 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

στο Υπουργείο Περιβάλλοντος

ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017  ώρα 700 μ.μ.

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

στο Πάρκο Σχολής Χωροφυλακής (Λεωφ. Μεσογείων)


ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

ΚΑΙ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ-ΙΛΙΣΙΩΝ

            Ο Υμηττός βρίσκεται διαρκώς αντιμέτωπος με κινδύνους που απειλούν τον δημόσιο και δασικό χαρακτήρα του: εκτεταμένες καταπατήσεις, αυθαίρετη δόμηση, διαρκής επέκταση του οικιστικού ιστού κλπ.
            Η αλλαγή της δασικής νομοθεσίας προς το χειρότερο, η επερχόμενη ακύρωση του ισχύοντος Προεδρικού Διατάγματος Προστασίας του Υμηττού (ΠΔ 187/Δ/2011)  (με ευθύνη και του Υπουργείου Περιβάλλοντος που καθυστερεί απαράδεκτα την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) δείχνουν ότι ο Υμηττός βρίσκεται ξανά στο στόχαστρο όσων θέλουν να "αξιοποιήσουν" τις εκτάσεις του όχι μόνο με παράνομες αλλά και με "νόμιμες" διαδικασίες και αντιδασικές πολιτικές κατάργησης των όποιων προστατευτικών ρυθμίσεων της νομοθεσίας και του Συντάγματος.
            Το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή-Ιλισίων, που αποτελεί φυσική συνέχεια του όρους Υμηττού, που με βάση την κείμενη νομοθεσία (Ν 732/1977, Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας Ν 4277/2014, ΠΔ 187/Δ/2011),που ήταν αποτέλεσμα των μακρόχρονων αγώνων των κατοίκων με τη συμβολή των επιστημονικών φορέων (ΕΜΠ, Πολεοδόμοι, Αρχιτέκτονες κλπ), έχει χαρακτηριστεί και θεσμοθετηθεί ως ενιαίος χώρος υψηλού πρασίνου, αναψυχής και ήπιων πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Αυτό το θεσμοθετημένο Μητροπολιτικό Πάρκο θα καταστραφεί, υποβαθμιστεί, συρρικνωθεί, τσιμεντοποιηθεί με την εξαγγελθείσα από τον Πρωθυπουργό χωροθέτηση του Γηπέδου του Παναθηναϊκού στον πυρήνα του και στη συνέχεια από  τις ενέργειες των αρμόδιων υπουργών.
            Επιπλέον μια τόσο μεγάλη αθλητική μονάδα, με τις συνοδευτικές χρήσεις εμπορίου, όπως και με τις τεράστιες απαιτήσεις κίνησης και στάθμευσης αυτοκινήτων, θα δυσχεράνει τη λειτουργία των τεσσάρων νοσοκομείων και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, που βρίσκονται στη περιμετρική ζώνη του πάρκου, και θα επιβαρύνει κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά τις όμορες περιοχές κατοικίας Παπάγου-Χολαργού και Ζωγράφου.

Απαιτούμε και Αγωνιζόμαστε

1) Άμεση ανάκληση της πρότασης για κατασκευή γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή-Ιλισίων
2) Απόλυτη νομοθετική προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού. Άμεση παραλαβή από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και δημοσίευση της ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων)
3) Καμία οικιστική επέκταση στον Υμηττό, πάγωμα όλων των αποφάσεων πολεοδομικής φύσης που δίνουν άδειες οικοδόμησης σε δασικές περιοχές, ή αυτών που παραχωρούν δασικές εκτάσεις και επιτρέπουν αλλαγή χρήσης.
4) Άμεση απομάκρυνση ασύμβατων για το δάσος εγκαταστάσεων (π.χ. στρατόπεδα, σταθμούς ανεφοδιασμού καυσίμων, σούπερ μαρκετ κλπ).
5) Όχι στη  συνταγματική αναθεώρηση των προστατευτικών άρθρων για το περιβάλλον.
6) Ολοκλήρωση της υλοποίησης στο σύνολο του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή-Ιλισίων (απομάκρυνση στρατοπέδων, ΕΠΟ, Μπαντμιντον, έγκριση Σχεδίου Γενικής Διάταξης, δημιουργία φορέα διαχείρισης του Πάρκου κλπ).

Διαδημοτική Επιτροπή για την προστασία του Υμηττού, Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων, Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος "Ο Ιλισός", Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Αττικής, ΕΜΔΥΔΑΣ, Σύλλογος Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης (Β ΕΛΜΕ), Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου "Αγ. Σάββας", Περιβαλλοντικό Δίκτυο Aθήνας, Πρωτοβουλία Αγώνα Ζωγράφου, Περιβαλλοντικός Σύλλογος "Υμηττός"