Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Κινητοποίηση διαμαρτυρίας, την Παρασκευή 25 Νοέμβρη 1μμ έξω από το δημοτικό συμβούλιο Αθήνας

ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Να σταματήσει η ρατσιστική δίωξη σε βάρος των ρακοσυλλεκτών από τον Δήμο Αθήνας
Φαινόμενο παραεμπορίου” χαρακτηρίζει των παζάρι των φτωχών ο Δήμος Αθήνας
Κινητοποίηση διαμαρτυρίας, την Παρασκευή 25 Νοέμβρη 1μμ έξω από το δημοτικό συμβούλιο Αθήνας

Η επιχείρηση για την βίαιη διάλυση του παζαριού των ρακοσυλλεκτών την Κυριακή 13 Νοέμβρη με αποκλεισμό της περιοχής του Ελαιώνα όπου διεξάγεται, με είσοδο μπουλντοζών που πάτησαν την πραμάτεια τους και μεταφορά των κατεστραμμένων πραγμάτων από οχήματα του Δήμου Αθήνας με συνοδηγούς αστυνομικούς ενορχηστρώθηκε από τον Δήμο της Αθήνας σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ, το Δήμο Αιγάλεω και την περιφέρεια Αττικής.
Η επιχείρηση σκούπα της Αστυνομίας δεν είχε να ζηλέψει σε τίποτα από τα παλιά γνωστά πρότυπα της περιόδου των συγκυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ όταν καταδίωκαν τους μετανάστες και τους μικροπωλητές από το κέντρο της Αθήνας.
Η επίκληση της “νομιμότητας” στη συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί διασυρμό της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας το οποίο συζήτησε το ζήτημα του παζαριού των ρακοσυλλεκτών και συγκρότησε διαπαραταξιακή επιτροπή για την επίλυση του. Με ευθύνη της διοίκησης Καμίνη και του αντιδημάρχου Ανδρέα Βαρελά συνεδρίασε μόνο μία φορά πριν από μήνες. Πρόσφατα μάλιστα με τις αλλαγές των αντιδημάρχων άλλαξε η αρμοδιότητα για την σύγκλιση της διαπαραταξιακής και την ανέλαβε η κ. Νέλλη Παπαχελά, η οποία την συγκάλεσε την Δευτέρα 21 Νοέμβρη.
Σε έγγραφο του Δήμου Αθήνας εμφανίζεται η επιχείρηση να διεξάγεται στο όνομα της πάταξης “φαινομένων παραεμπορίου”(!). Αλήθεια, αν κατά την διάρκεια της εκκαθάρισης με τις μπουλντόζες είχαμε θύματα ποιος θα είχε την ευθύνη; Οι Ρομά φέρνουν τα παιδιά τους από το βράδυ και τα τυλίγουν σε κουβέρτες για να μην ξεπαγιάσουν. Αυτές τις κουβέρτες μάζευαν οι μπουλντόζες.
Είναι απαράδεκτο ο Δήμος της Αθήνας ο οποίος επιτρέπει και ανέχεται την κατάληψη από εκατοντάδες καταστήματα πεζοδρομίων και δρόμων με τραπεζοκαθίσματα να αποκαθιστά τον “νόμο και την τάξη” ...στον Ελαιώνα καταδιώκοντας τους Ρομά, τους μουσουλμάνους της Θράκης, άνεργους και φτωχούς που κυνηγάνε ένα μεροκάματο για να ξεφύγουν από την εξαθλίωση της ουρά των συσσιτίων.
Η Αθήνα των φτωχών, των ανέργων των μειονοτήτων έχει το δικό της παζάρι και αυτό δεν αρέσει σε κύκλους ρατσιστικούς που έκαναν εκστρατεία στην περιοχή και βέβαια στους μεγαλοκαρχαρίες της πόλης που από την εποχή της Ολυμπιάδας σπρώχνουν για την εκδίωξη όλου αυτού του κόσμου από το “ιστορικό και εμπορικό κέντρο της Αθήνας”. Τώρα δεν τους ανέχονται ούτε στον Ελαιώνα!”
Ένας Δήμος που αυτοδιαφημίζεται ως πρότυπο ανοχής της διαφορετικότητας έφτασε να γυρνάει την πλάτη σε πάνω από επτά χιλιάδες κόσμο που επιβιώνει με το μεροκάματο του παζαριού.
Καλούμε τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις δημοτικές κινήσεις, τα σωματεία του Δήμου Αθήνας να στηρίξουν τη λειτουργία του παζαριού στον Ελαιώνα.
Τα σωματεία των ρακοσυλλεκτών ανακοίνωσαν στην διαπαραταξιακή του Δήμου της Αθήνας ότι το παζάρι θα λειτουργήσει την Κυριακή 27 Νοέμβρη κανονικά.
Στηρίζουμε την κινητοποίηση των σωματείων των ρακοσυλλεκτών την Παρασκευή 25 Νοέμβρη στις 1μμ έξω από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας .
Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας