Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΤΖΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 19:00



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ

Η αναγγελία της συγχώνευσης των επτά σχολικών επιτροπών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και των επτά σχολικών επιτροπών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε μία για κάθε βαθμίδα και οι συγχωνεύσεις των Δημοτικών Επιτροπών Παιδείας σε μία, είναι προαναγγελία θανάτου του δημόσιου σχολείου της γειτονιάς.

Οι μνημονιακού τύπου συγχωνεύσεις θα οδηγήσουν σε αυτόματη λειτουργία του κόφτη των δαπανών για τη συντήρηση και λειτουργία των σχολείων. Οι άγριες περικοπές οδήγησαν τα τελευταία χρόνια γονείς και εκπαιδευτικούς, να βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Ο Δήμος της Αθήνας προβάλλει τους ιδιώτες, τους ευεργέτες και τους χορηγούς ως εναλλακτική διέξοδο. Θέλουν να μετατρέψει τα δημόσια σχολεία σε κέντρα δραστηριοποίησης διάφορων πρωτοβουλιών «ανοιχτών σχολείων» με δράσεις εθελοντών. Στην πράξη πρόκειται για συρρίκνωση του δημόσιου σχολείου.

Η πρόταση των συγχωνεύσεων γίνεται στο όνομα της εξοικονόμησης δαπανών, ανοίγει το δρόμο για την λεηλασία των πόρων προς τα σχολεία μέσω μιας συγκεντρωτικής γραφειοκρατικής διαχείρισης, που αποξενώνει τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς από την ζωντανή πραγματικότητα του σχολείου και την ανάγκη να λύνονται άμεσα τα ζητήματα. Εκατοντάδες σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας θα μπουν κάτω από τη διαχείριση δύο επιτροπών. Ήδη με τον Καλλικράτη και τις συγχωνεύσεις των σχολικών επιτροπών που υπήρχαν ανά σχολείο, δημιουργήθηκε μιας τερατώδης γραφειοκρατία με ευθύνη δεκάδων σχολείων, με αποτέλεσμα την ελλιπή συντήρηση των υποδομών και την προβληματική λειτουργία πολλών σχολείων.

Πετάνε έξω από τις Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας τους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων και των Εκπαιδευτικών ώστε να μην υπάρχει αντιπαράθεση με τις περικοπές των δαπανών και την ανάθεση δραστηριοτήτων σε ιδιώτες και χορηγούς.

Μετά το ξέσπασμα της κρίσης μεγάλο μέρος της κοινωνίας αδυνατεί να καλύψει την επαφή των παιδιών με ένα φάσμα μορφωτικών, πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων. Το σχολείο είναι ένας δημόσιος χώρος με ελεύθερους χώρους και υποδομές. Έχει τη δυνατότητα να στεγάσει και να καλύψει όλες εκείνες τις αθλητικές, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες που οι γονείς δυσκολεύονται ή και αδυνατούν πια να προσφέρουν στα παιδιά τους.

                    Απαιτούμε άμεση αύξηση της επιχορήγησης για τις σχολικές επιτροπές και στελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου που έχουν επιφορτιστεί με τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων, ώστε να γίνονται αμέσως όλες οι επισκευές και να μην περιμένουν ακόμα και χρόνια οι αναγκαίες εργασίες συντήρησης.
                    Η διάθεση των σχολικών χώρων να γίνεται με έγκριση και συνεργασία του Συλλόγου Διδασκόντων και του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων κάθε σχολείου. Θέλουμε σχολεία ανοιχτά στη γειτονιά με λειτουργία ζωνών δραστηριοτήτων μακριά από λογικές ΜΚΟ, με παράλληλη πρόσληψη σχολικών φυλάκων και καθαριστριών με συμβάσεις αορίστου χρόνου για την εξασφάλισης της απρόσκοπτης λειτουργίας των σχολείων και της ανεμπόδιστης πρόσβασης.
                    Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών τώρα. Τα σχολεία μας χρειάζονται ενίσχυση για να μπορέσουν να υποδεχτούν όλα τα παιδιά στο κλασικό και στο ολοήμερο πρόγραμμα χωρίς εξαιρέσεις, ειδικά στη σημερινή συγκυρία με της αυξημένες ανάγκες λόγω των προσφυγόπουλων.

Καλούμε τους γονείς και τους φορείς των εκπαιδευτικών και των εργαζόμενων, να αντισταθούμε στα σχέδια διάλυσης του δημόσιου σχολείου της γειτονιάς.
Να απαιτήσουμε από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας να μην περάσει η συγχώνευση των Σχολικών Επιτροπών και των ΔΕΠ.

  
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΤΖΙΑ

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 19:00