Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012

Κύριε Καμίνη, το «Ξενοδοχείο των Φτωχών» , Πατησίων 221 θα στεγάσει …την Δημοτική Αστυνομία;

1.    Κύριε Καμίνη, το «Ξενοδοχείο των Φτωχών» , Πατησίων 221 θα στεγάσει …την Δημοτική Αστυνομία;


ΔΕΛΤΙΌΥ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 31/01/2012

                Το «Ξενοδοχείο των Φτωχών» ΕΣΤΙΑ ΑΘΗΝΩΝ είναι σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης η τρίτη δομή στέγασης απόρων του Δήμου Αθηναίων δυναμικότητας 60 κλινών. Ο προηγούμενος Δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης στις 23 Σεπτέμβρη εγκαινίασε το ριζικά ανακαινισμένο ξενοδοχείο δηλώνοντας:
 «Απόψε αποδεικνύουμε ότι τα αποθέματα ανθρωπιάς μας δεν στερεύουν. Απόψε ολοκληρώνουμε το τετράπτυχο της κοινωνικής ευαισθησίας που υποσχεθήκαμε στους πολίτες της Αθήνας τέσσερα χρόνια πριν. Απόψε εγκαινιάζουμε το ιδιόκτητο Ξενοδοχείο των Φτωχών, το πιο φροντισμένο έργο μας για την πιο ευαίσθητη κοινωνική ομάδα του πληθυσμού της Αθήνας, χάρη στη γενναία δωρεά της Λένας Παντελίδου. Τους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας.
                Και δεν μπορώ να κρύψω ούτε τη συγκίνησή μου γι’ αυτό, αλλά ούτε και το γεγονός ότι είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος που στην πόλη της Αθήνας έχουμε πλέον τις υποδομές ώστε κανείς να μην αισθάνεται απροστάτευτος, κανείς να μην αισθάνεται μόνος, κανείς να μην αισθάνεται αβοήθητος, κανείς να μην αισθάνεται ανήμπορος.»
                Στις φωτογραφίες στο σύνδεσμο http://www.hellasnews.tv/kyada/index.php?option=com_content&task=view&id=172&Itemid=84  διαπιστώνει ο οποιοσδήποτε την υψηλή ποιότητα των δωματίων.
                Το «κληροδότημα της καταγόμενης από την Κωνσταντινούπολη αρχόντισσας Λένας Παντελίδου (1919-2007)» όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα προορίζονταν για απόρους της τρίτης ηλικίας και επίσης απαιτούσε χρονικά την έναρξη λειτουργίας του ειδάλλως θα περνούσε στην κυριότητα του Πανεπιστημίου Αθηνών.
                Τι συνέβη όμως και δεν λειτουργεί μετά τα μεγαλειώδη εγκαίνια; Γιατί το περασμένο καλοκαίρι «λειτούργησε» για μερικές μέρες και μετά επανήλθαν οι εργολάβοι; Διορθώνοντας προηγούμενη ανακοίνωση μου πληροφορήθηκα ότι κάποια ζευγάρια από τους άλλους ξενώνες του ΚΥΑΔΑ φιλοξενήθηκαν προσωρινά..
                Η αλήθεια είναι ότι  κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στην οποία ο Δήμαρχος φρόντισε να κινητοποιήσει σε συνεργασία με τη ΓΑΔΑ ικανοποιητικό αριθμό δυνάμεων καταστολής , ο εργολάβος όταν ζήτησα να μπώ μέσα στο κτίριο για να διαπιστώσω σε τι κατάσταση βρίσκεται δέxτηκε με τον όρο να μπούν μόνο δύο άτομα…Τότε ο επικεφαλής της ΕΛΑΣ έχοντας μέσα στο κτίριο αρκετούς αστυνομικούς, και δημοτικούς αστυνομικούς όπως και μπράβους αρνήθηκε. Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου δήλωσε ότι κατ΄ εντολή του Δημάρχου το κτίριο «φυλάσσεται». Μέχρι και νυχτερινή φύλαξη διατιθεται!
                Η αλήθεια είναι ότι αδυνατώ  να πιστέψω ότι πρόκειται για «εκκρεμότητες κατασκευαστικές» του έργου. Η σύνδεση του φυσικού αερίου μπορούσε να είχε γίνει αρκετό διάστημα πριν αφού υπήρχε η εγκατάσταση. Το να είναι απλήρωτος ο εργολάβος και να καθυστερεί επί ενάμισι χρόνο η παράδοση είναι κάτι που μπορεί να το απαντήσει ίσως ο κ.Γ.Αποστολόπουλος.
                Η γνώμη μου είναι ότι η Δημοτική Αρχή πάσχει από ωμό κυνισμό κατά των απόρων. Δεν μπορεί να αποδεχτεί ότι ένα τέτοιο «πολυτελές οίκημα αντιστοιχεί σε άστεγους του δρόμου και αναζητεί φόρμουλες για την διάθεση του γι άλλους σκοπούς. Αντί για «Ξενοδοχείο των Φτωχών» να γίνει « Ξενοδοχείο των λίγων» με μισθώματα και ότι άλλο βγάζει κέρδος(υπόδειγμα Μιράζ).
Τώρα που οι άποροι κινδυνεύουν από θάνατο λόγω ψύχους μας μιλάνε για κάποιες επισκευές που τρενάρουν το χρόνο παράδοσης. Άλλωστε στη γειτονιά αυτό που κυκλοφόρησε και εξόργισε είναι ότι ο Δήμαρχος Γ.Καμίνης έστειλε την Αστυνομία για να μην γίνει κατάληψη από τους άστεγους!!!
2.    ΥΓ. Η ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.
Ερώτημα: Ποσο λογικό είναι να ζητάς στους υπερήλικες που χρησιμοποιούν καθημερινά τις δομές των Λεσχών Φιλίας για να γλιτώσουν από τα παγωμένα διαμερίσματα τους να πάνε σπίτια τους διότι αυτές τις μέρες φιλοξενούνται άστεγοι;
Τι μέτρα λαμβάνονται όταν υπάρχει σαφής ανάγκη για περίθαλψη των αστέγων, όταν υπάρχουν ακόμη και περιπτώσεςι που τις μεταφέρει το ΕΚΑΒ είτε μετα από επίσκεψη σε Επείγοντα Νοσοκομείων είτε με κλήση από υπηρεσία άραγε του Δήμου η πολιτών;
Είναι φανερό ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής και όχι επικοινωνιακές χειρονομίες.

.
Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, 6932828964