Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Ανακοίνωση για την προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων για Δημόσιες-Δωρεάν-Ποιοτικές συγκοινωνίες


Η ΤΡΑΜ Α.Ε. κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά εναντίον της κίνησης της Νέας Σμύρνης Μια Πόλη Ανάποδα - Αριστερή Παρέμβαση στους Δρόμους της Νέας Σμύρνης, του συντονισμού αριστερών δημοτικών κινήσεων και αντικαπιταλιστικών κινήσεων πόλης "Δωρεάν Μετακίνηση", της Συνέλευσης του Λόφου Λαμπράκη και της κίνησης Δεν Πληρώνω Νέας Σμύρνης, επειδή «παρότρυναν το επιβατικό κοινό να μην πληρώνει εισιτήριο».

Τα «εγκλήματα» για τα οποία κατηγορούνται οι παραπάνω συλλογικότητες από την ΤΡΑΜ Α.Ε. είναι: «σχετικές προσκλήσεις και ανακοινώσεις μέσω διαδικτύου ή με επικόλληση σχετικών εντύπων στις στάσεις των μέσων ή με ανάρτηση «πανό» διαμαρτυρίας γύρω από τις στάσεις».

Επειδή: α) Είναι πρωτοφανές να διώκονται πολιτικές δραστηριότητες, β) Είναι εξωφρενικό να διώκονται πολιτικές συλλογικότητες, για τον πολιτικό λόγο που εκφράζουν και την παρότρυνση σε κοινωνικό αγώνα. Η παρότρυνση για μη καταβολή εισιτηρίων είναι πράξη διαμαρτυρίας, που συμβαίνει σε συνθήκες δημοσιότητας και εμπίπτει στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, και γ) Δεν στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα, που να προβλέπεται ούτε από τον υπάρχοντα νόμο, αλλά ούτε από τα νέα δεδομένα –της ποινικοποίησης της μη καταβολής του αντιτίμου–, αφού η τροπολογία δεν έχει αναδρομική ισχύ.

Η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας απαιτεί την απόσυρση της μηνυτήριας αναφοράς και την μη ποινικοποίηση από το υπουργείο και την κυβέρνηση τόσο του κινήματος ανυπακοής, όσο και της μη καταβολής εισιτηρίου.