Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ - ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

ΟΛΟΙ-ΕΣ στην παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την ακύρωση των συγχωνεύσεων-καταργήσεων σχολείων
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΓΕΝΑΡΗ  1μμ, Τσόχα 15-17 (πίσω από Γήπεδο Παναθηναϊκού)

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ - ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Δεν θα αφήσουμε  το σχολείο της γειτονιάς να γίνει παρελθόν και χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί να εξαναγκαστούν σε εξοντωτικές μετακινήσεις και αποκλεισμό από το δημόσιο σχολείο. Όχι στη συρρίκνωση της Δημόσιας, Δωρεάν Εκπαίδευσης- Όχι στην κατάργηση οργανικών θέσεων. Λεφτά για τα σχολεία όχι για τις τράπεζες, τον πόλεμο, την αστυνομία και τη Frontex.
Σχέδιο εκτεταμένων συγχωνεύσεων δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων σε όλη την Ελλάδα προωθούν υπηρεσιακοί παράγοντες με εντολή προφανώς του Υπουργείου Παιδείας για την υλοποίηση του οποίου έγιναν άτυπες και κρυφές συνεννοήσεις μεταξύ των Περιφερειακών Δ/ντών και των Δ/ντών Δ/θμιας Εκπαίδευσης, με την απουσία των τοπικών κοινωνιών. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα σχολειά στις γειτονιές ως …αστυνομικά τμήματα και προωθεί την ανασύστασή τους ως πολυδύναμα!
Στο βωμό του σφαγείου του «Καλλικράτη» περικόπτονται οι δαπάνες για την εκπαίδευση με αποτέλεσμα να έχουμε τμήματα με 30 μαθητές, κατάργηση όλων των αντισταθμιστικών προγραμμάτων, κλείσιμο μουσικών, καλλιτεχνικών και αθλητικών σχολείων, συρρίκνωση των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής, απαξίωση των τμημάτων υποδοχής.  Βασικές λειτουργίες του σχολείου περνούν σε ευρωπαϊκά προγράμματα με ημερομηνία λήξης, ενώ οι προσλήψεις εκπαιδευτικών είναι ελάχιστες και με ελαστικές σχέσεις (ωρομίσθιοι, αναπληρωτές).
Με τη νέα διοικητική δομή της χώρας («Καλλικράτης»), καταργούνται οι Νομαρχιακές Επιτροπές Παιδείας και οι σχολικές επιτροπές συγχωνεύονται σε δύο νομικά πρόσωπα ανά Δήμο (πρωτοβάθμια-δευτεροβάθμια). Τα ποσά των σχολικών επιτροπών που λειτουργούν σήμερα στους Δήμους θα μεταφερθούν στους κωδικούς των νεοσύστατων νομικών προσώπων. Η θέρμανση, η καθαριότητα, όλες οι λειτουργικές δαπάνες των σχολείων θα πρέπει να περιμένουν τη συγχώνευση που προβλέπει ο «Καλλικράτης» και φυσικά, θα περικοπούν δραστικά.  Οι γονείς θα κληθούν να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, πιθανώς ακόμη και για το πετρέλαιο θέρμανσης. Είναι φανερό ότι σε αυτήν την κατεύθυνση θα χρησιμοποιηθούν ως πολιορκητικός κριός και οι Δήμοι που θα πιέζουν για συγχωνεύσεις, καθώς τα οικονομικά τους είναι περιορισμένα εξαιτίας της μείωσης των πιστώσεων από το υπουργείο Οικονομικών.
Το Υπουργείο Παιδείας προωθεί εκτεταμένες συγχωνεύσεις μετά την  κάθετη μείωση των κονδυλίων για τη σχολική εκπαίδευση (όλα τα στοιχεία μιλάνε για  μείωση της τάξης του 30 έως 50%!).  Σε πρώτη φάση θα επιχειρηθεί να συγχωνευθούν ή να καταργηθούν περισσότερα από 300 ολιγοθέσια σχολεία της ηπειρωτικής Ελλάδας και ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τα σχολεία της Αττικής! Οι προθέσεις τους έχουν φανεί ήδη, καθώς φέτος έγιναν οι λιγότεροι διορισμοί της τελευταίας δεκαετίας, καταργήθηκε ουσιαστικά η Πρόσθετη και η Ενισχυτική Διδασκαλία, αποψιλώθηκαν τα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, οδηγήθηκαν σε κλείσιμο Αθλητικά Σχολεία. Οι σοβαρές αρμοδιότητες των Γραφείων αφαιρούνται από τον Σύλλογο Διδασκόντων και μεταφέρονται στο διευθυντή σχολικής μονάδας, έναν μάνατζερ με υπερεξουσίες! Το σχέδιο των συγχωνεύσεων ταιριάζει απόλυτα με τις εξαγγελίες για τη λυκειακή βαθμίδα στην οποία, με βάση τα πρώτα σχέδια που είδαν το φως της δημοσιότητας, απαιτούνται μεγάλες μονάδες για να «απλωθούν» οι κατευθύνσεις που θα εξυπηρετούν το νέο σύστημα πρόσβασης.
Αυτές οι πολιτικές κάνουν την εκπαίδευση μακρινό όνειρο για χιλιάδες παιδιά και μαζί με τις εξοντωτικές πολιτικές του Μνημονίου υποβαθμίζουν παραπέρα τη ζωή μας. Είναι σκάνδαλο να διατίθενται 500 εκατομμύρια ευρώ για στρατόπεδα συγκέντρωσης και τη FRONTEX, για τη μεγαλύτερη ρατσιστική επιχείρηση σκούπας σε βάρος των μεταναστών και να πετσοκόβονται τα κονδύλια για την εκπαίδευση. Να διαγραφεί το χρέος, να φορολογηθούν τα κέρδη των βιομηχάνων, να πώς θα εξασφαλίσουμε αυτά τα κονδύλια.
ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ!