Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

ΠΑΕ ΠΑΟ - Γήπεδο φούσκα

Του Κυριάκου Μπάνου
Υποψήφιου με την “Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας”, 1ο Διαμέρισμα
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Εργατική Αλληλεγγύη" στις 20/10/2010

Ως νίκη της Επιτροπής Κατοίκων για την σωτηρία του Ελαιώνα μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και της ΓΗΠΕΛ να καταγγείλουν την σύμβαση που είχαν υπογράψει με το Δήμο της Αθήνας για το γήπεδο του Βοτανικού και να αποσύρουν στην ουσία το ενδιαφέρον τους για το “μεγάλο σχέδιο” της κατασκευής γηπέδου σε έναν από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της Αθήνας.
Μπορεί η λιτή ανακοίνωση της ΓΗΠΕΛ και της ΠΑΕ ΠΑΟ να μην εξηγεί τίποτα σχετικά με την απότομη απόφαση τους να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους, όμως είναι ξεκάθαρο πως η κινητοποίηση των κατοίκων που έβαλαν φράγμα στα σχέδια κατασκευής του εμπορικού κέντρου του Βωβού, μαζί με την κατάρρευση της φούσκας των ακινήτων οδήγησαν τους Βαρδινογιαννέους, του Γιαννακοπουλαίους και κυρίως τον Βγενόπουλο, να ξανασκεφτούν την δαπανηρή κατασκευή στον Βοτανικό.
Η δικαιολογία της μη κατάθεσης νομοθετικής ρύθμισης από την πλευρά της κυβέρνησης δεν είναι παρά στάχτη στα μάτια των φιλάθλων του Παναθηναϊκού για να κρύψουν οι κερδοσκόποι της ΠΑΕ την κατάρρευση της φούσκας τους. Άλλωστε η εξαγγελία της Μπιρμπίλη για την άμεση νομοθετική κατοχύρωση του έργου δυο μόλις μέρες μετά την έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΓΗΠΕΛ (11/10) που αποφάσισε την αναστολή του ενδιαφέροντος, αποδεικνύει του λόγου το αληθές και την συνενοχή του ΠΑΣΟΚ.
Και αν τα επιχειρηματικά παιχνίδια του Βγενόπουλου και της παρέας του σε βάρος της καθημερινότητας των Αθηναίων είναι το ένα σκέλος αυτής της υπόθεσης, το άλλο σκέλος είναι η στάση των πολιτικών παραγόντων του Δήμου που έσπευσαν να τοποθετηθούν πάνω στο “καυτό” ζήτημα. Ο “συνήγορος του πολίτη” Καμίνης ξέχασε τα συμφέροντα των πολιτών και βρήκε ένα ακόμα πεδίο αντιπαράθεσης με τον Κακλαμάνη κατηγορώντας τον ως υπεύθυνο για το ναυάγιο του τόσο “αναγκαίου για την πόλη σχεδίου”.
Όμως, είναι η στάση της “Ανοιχτής Πόλης” που προκαλεί τις περισσότερες απορίες. Ο συνδυασμός που στις προηγούμενες εκλογές είχε σαν βασικό του διεκδικητικό πλαίσιο την ανάδειξη των κινημάτων για ελεύθερους χώρους στην Αθήνα, έφτασε να υποστηρίζει ξεδιάντροπα ένα από τα πλέον περιβαλλοντοκτόνα σχέδια στο κέντρο της Αθήνας. “Καλούμε τη δημοτική αρχή Κακλαμάνη να αναλάβει θετικές πρωτοβουλίες για να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων ΠΑΕ και Ερασιτέχνη ΠΑΟ”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της “Ανοιχτής Πόλης”, που έχει αναγάγει το θέμα του γηπέδου του Βοτανικού σε κεντρικό προεκλογικό της ζήτημα.
Όμως, για τους κατοίκους του Βοτανικού και τα μέλη της Επιτροπής Κατοίκων για την Σωτηρία του Ελαιώνα η στάση της Ανοιχτής Πόλης δεν αποτελεί έκπληξη. Από τα μεγάλα λόγια για ελεύθερο χώρο πρασίνου που είχε υιοθετήσει ο Τσίπρας τον πρώτο χρόνο της εκλογής του, γρήγορα μετακύλησαν σε συμβιβασμούς. Οι χαιρετούρες με τους Βαρδινογιάννηδες είχαν επιβεβαιώσει την μεγάλη στροφή και το ξεπούλημα της επιτροπής από τα ίδια τα μέλη της Ανοιχτής Πόλης. Η προσπάθειά τους να φιμώσουν τις αντίθετες φωνές μέσα στην επιτροπή που διεκδικούσαν την πλήρη παράδοση του χώρου στους κατοίκους και την απαγόρευση οποιασδήποτε κατασκευαστικής δραστηριότητας (πόσο μάλλον μιας τεράστιας κατασκευής όπως ένα γήπεδο 50.000 θέσεων), έφτασε στο σημείο να παζαρεύουν ποιό κομμάτι θα γίνει πράσινο και ποιό όχι, να διαλύσουν την επιτροπή και να εξαφανίσουν από τον κινηματικό χάρτη μια από τις σημαντικότερες περιβαλλοντικές μάχες του προηγούμενου διαστήματος.
Αν σήμερα τα κινήματα μετράνε μια ακόμα νίκη, η Ανοιχτή Πόλη μετράει μια δεξιά στροφή ακόμα και σε αυτό που ως τώρα θεωρούσε το δυνατό χαρτί της, το περιβάλλον.